Kolika je brzina kada skačete padobranom?

Kolika je brzina kada skačete padobranom?

Kolika je brzina kada skačete padobranom?

Najčešći broj koji ćete pronaći kada tražite informacije o tome koliko brzo padate dok skačete padobranom je 120 milja na sat približno 195 kilometara na sat. Da li je ovo istina? Odgovor je i da i ne. Hajde da malo istražimo…

Terminalna brzina
Ovaj termin se odnosi na najbrže što objekat može da putuje dok pada sa neba. Gravitacija je konstantna sila koja vuče sve za istu količinu, ali to nije sve što moramo uzeti u obzir. Koliko su velike i teške stvari je ono što uzrokuje njihovo ubrzanje, ali oblik objekta, a opet koliko je veliki – stvara otpor kroz vazduh i usporava. Maksimalna brzina kojom nešto može pasti sa ovim silama koje rade na njemu je njegova krajnja brzina.

Tandem padobranski par čine instruktor, učenik i padobranski sistem. Svaka osoba je jedinstvene veličine i oblika, pa čak i ako je gomila tandem parova teška potpuno isto, naša tela su malo drugačije oblikovana i verovatno će izazvati malo više ili malo manje otpora od drugih. Na vuču takođe može uticati odeća – pri čemu je uska odeća aerodinamičnija i stoga brža od vrećaste.

Kada padobranci skaču zajedno i žele da se pridruže jedni drugima u slobodnom padu, oni manipulišu svim ovim stvarima kako bi se mogli kretati. Ovo se može uraditi tako što ćete nositi tegove da biste išli brže, vrećaste kombinezone da idu sporije – ili što je najvažnije prilagođavanjem položaja tela da bi se stvorilo veće ili manje povlačenje. Pravljenje otpora (ili ne) na ispravan način je ključno za izgradnju veština slobodnog pada. Ako jedan deo Vašeg tela ide brže od drugog, Vaše telo će se nagnuti u tom pravcu - a stvoreni ugao tada odbija vazduh sa specifičnom svrhom da stvori kretanje.

Osećanja
Krajnja brzina padobranca nije konstantna stvar. 120 milja na sat je ono što najviše čujete jer je to nekako tačno i lep okrugli broj za koji ljudi imaju referentni okvir. Međutim, prava krajnja brzina jednog padobranca ili tandem para može da se promeni ne samo od jedne osobe do druge, već i tokom jednog skoka padobranom, jer male promene u položaju tela utiču na brzinu skakanja padobranom. Stopa pada može se promeniti čak i vremenom. U hladnom danu vazduh je gušći nego u toplom danu, što znači da su molekuli bliže jedan drugome i da Vaše telo mora više da radi da bi prošlo kroz njih – što znači da idete sporije.

Kada razmišljate o tome koliko brzo padobranac pada, u Vašoj glavi je vrlo verovatno da neko ide pravo dole, ali kada iskočite iz aviona, terminalna brzina se ne postiže odmah – potrebno je malo vremena. U trenutku kada prvi put iskočite, Vi ste zapravo bačeni napred na istoj putanji kao i avion (koji ide napred oko 100mph). Tokom narednih 10 sekundi ili otprilike, ovaj zamah napred je prevaziđen efektom gravitacije dok putujete po velikom gracioznom luku u slobodan pad. Ovo se u padobranstvu naziva „spuštanje niz brdo“ jer vizualizuje i zaista se oseća kao brdo ili krivina.

Najvažnija stvar u vezi sa brzinom tandem skoka je koliko brzo se oseća. Krajnja brzina tandemskog skoka padobranom je oko 120mph. Malo više, malo manje. Postoje mehanizovane metode za brže od ove u svetu, ali postoji nešto posebno uzbudljivo u osećaju brzine stvorenom samo od gravitacije što ga odvaja od drugih iskustava u kojima se krećete brzo zbog uzbuđenja. Osećaj čiste brzine stvoren isključivo gravitacijom i težinom Vašeg tela nije kao ništa drugo, i zbog toga je padobranstvo nešto što bi svaka osoba trebalo da iskusi tokom svog života. Da li ste spremni?

Skok padobranom Najbolja cena